Van 3 t/m 9 april wordt de Week van de Teek gehouden. Tijdens deze week wordt (extra) aandacht gevraagd voor het voorkomen van een beet van een teek. En wat je moet doen als je toch gebeten bent.

Als trouwe vrijwilliger van Natuurmonumenten en als natuurliefhebber weet je dat natuurlijk wel, ja toch? Maar als opfrissertje stuur ik je toch deze mail.

Bekijk het eens goed en blijf zo alert op het voorkomen van tekenbeten en daarmee de mogelijke besmetting met de ziekte van Lyme.

  1. Ken je de 3 korte filmpjes die op de vrijwilligersinfopagina van de Natuurmonumenten-website staan?  Zie  https://www.natuurmonumenten.nl/vrijwilligerswerk/informatie-voor-onze-vaste-vrijwilligers/boswachtersziektes
  2. Het RIVM heeft een tekenbeet-app ontwikkeld voor iOS en Android toestellen. De gratis app biedt meerdere functionaliteiten ter preventie van tekenbeten en de bijbehorende gevaren. Tevens biedt de app de mogelijkheid om deel te nemen aan het Lyme onderzoek van de RIVM.
  3. De bijlage gaat over een –in Nederland- nieuw virus die teken ook over kunnen brengen: het tekenencefalitis_folder. Nog een reden om jezelf goed te controleren op teken na een bezoek aan tuin, park of natuurgebied.
  4. Hoe je de controle op een systematische manier kunt aanpakken staat omschreven in de 2e bijlage: Systematische_tekencontrole.

Je zou het na het bovenstaande bijna niet meer denken, maar genieten van het buiten zijn kan nog steeds. Echt wel. Als je jezelf na afloop maar goed controleert op teken!