Het zwijnenverhaal.
Enkele trimleden wilden graag het zwijnenverhaal horen maar omdat we tijdens de training tempo’s lopen en mijn zuurstof dan beperkt is leek het me handiger om er een stukje over te schrijven. Komt zeker mijn snelheid tijdens het hardlopen ten goede!
De zaterdagploeg, die traint voor de midwintermarathon onder leiding van Jan en Lenie en waar ik deel van uitmaak, ontdekte een paar weken geleden een flink stuk wild in de bossen. In eerste instantie zei Janny dat er in de verte een hond stond. Vreemd genoeg stond deze helemaal stil en bij benadering leek de hond toch wel erg groot. Het bleek dus een mega groot zwijn te zijn. Gelukkig waren we nog op een redelijke afstand. Even later zagen we drie kleine biggetjes achter vaderbeer oversteken en mamazwijn sloot de stoet af. Prachtig natuurlijk om zo in levende lijve de natuur te aanschouwen. Kom daar maar eens om in het westen. Daar heb ik nog nooit een zwijn gezien in het Amsterdamse Bos. Zal wel door Schiphol komen wat op steenworp afstand ligt. Mij werd die zaterdagochtend verteld dat een mannetjes zwijn een beer heet. Thuis gekomen vertelde ik natuurlijk vol trots dat ik een mega grote beer had gezien. Mijn man viel zowat van zijn stoel en wist mij te vertellen dat er helemaal geen beren in de Veluwse bossen huizen. Tja… later trok hij natuurlijk direct bij toen hij zijn vergissing in de gaten had. Hij wist heus wel dat het over zwijnen ging. Een echte beer had hij nooit bedoeld… tuurlijk niet☺ !!! Tijdens de dinsdagtraining wist Judith echter te vertellen dat mannetjes zwijnen Keilers heten. Aangezien ik niet bijdehand doe zodra ik geen kennis van zaken heb, nam ik haar informatie direct voor waarheid aan. Onze Lenie is echter niet alleen onze trainster maar ook onze lerares en zocht gelijk de juiste informatie op om die per mail ’s avonds aan ons kenbaar te maken. Een beetje kennis is nooit weg dus ik wilde jullie deze informatie inclusief mijn reactie niet onthouden. Je kunt de verkregen kennis namelijk heel goed toepassen in het dagelijks leven!
Van: Lenie ollesch
Verzonden: dinsdag 8 januari 2013 20:15
Aan: Messica van Veen; Judith Langeveld
Onderwerp: Zeug, Beer, Keiler en Frislingen
Hoi Messica en Judith
Onderstaand een klein stukje uitleg over de everzwijnen.
Jullie hebben dus allebei gelijk, zowel beer als keiler kan gebruikt worden. Behalve als het echt een oud mannetje is wordt hij Keiler genoemd.
Ik zie het verschil niet bij die beesten, haha….
Een troep varkens heet een ‘rotte’ en bestaan uit zeugen (vrouwtjesvarken) , jonge beren (mannetjes) en ‘overlopers’ ( een of twee jaar oude dieren ). Oudere mannetjes heten keilers en leven liever solitair tot de bronsttijd aanbreekt, november tot januari, voegen de keilers zich bij de rotten. Er wordt dan onder de keilers behoorlijk gevochten en zijn geen vriendelijke minnaars voor de zeugen. Na ongeveer een draagtijd van vier maanden zal de zeug in een ondiepe kuil 1 tot 12 jongen ( biggen of frislingen ) werpen.
Bovenstaande is weer goed voor onze ontwikkeling. Weer iets geleerd n.a.v. Messica haar volle overtuiging het weekend, dat ze een Beer had gezien.
Liefs Lenie
Van: Messica van Veen – Kreleger
Verzonden: dinsdag 8 januari 2013 20:52
Aan: ‘Lenie ollesch’
CC: Judith Langeveld
Onderwerp: RE: Zeug, Beer, Keiler en Frislingen
Hé Lenie,
Leuk om te lezen. Weer een paar nieuwe woorden geleerd: frislingen en rotten. Prachtige woorden tijdens een discussie of als je op iemand een beetje wil mopperen. “Jij frisling, ga jij even lekker bij die andere overlopers in je rotte zitten, en nou aan de slag anders roep ik er een keiler bij”. Dit gaat echt goed werken!!!
Greetz
Messica
Je krijgt bij Trim Apeldoorn niet alleen een betere conditie, je wordt er ook heel wijs want het onderricht is heel divers!
Messica van Veen